Настинка и Грип

Факти за настинката

Настинката е най-честата инфекция при хората

Лигавицата на носа и гърлото са основните пътища за инфекция с вирусите, които причиняват настинка и грипоподобни заболявания. Те са причинени от вируси, като риновируси и коронавируси например. Вирусите могат да се прикрепят към лигавицата и да инфектират клетките, където се размножават и разпространяват. Това води до типичните симптоми на настинка, като запушен нос или хрема, болки в гърлото, главоболие и/или кашлица.

Настинката може да бъде причинена от повече от 200 различни вируса, които могат да заразят горните дихателни пътища. Риновирусите причиняват до 50% от всички настинки, а коронавирусите са вторите най-често срещани причинители на настинка с 10–15%.

Колко често боледуваме от настинка?

Възрастните страдат от настинка от 2 до 4 пъти годишно

Малките деца страдат от настинка от 6 до 8 пъти годишно

Симптомите на настинката се причиняват от над 200 различни вируса

Честота на настинката според причинителите:

  • Риновирус 30-50%
  • Грипен вирус 5-15%
  • Коронавирус 10-15%
  • Респираторен синцитиален вирус 5%
  • Аденовирус < 5%
  • Ентеровируси < 5%
  • Неизвестни 20-30%

Разболяването от настинка става на 2 етапа:

ИНФЕКЦИЯ И РЕПЛИКАЦИЯ
Вирусите на настинката инфектират клетките на носната лигавица – след инфектиране вирусите се репликират в заразените клетки и се разпространяват в носа като инфектират и други клетки.

СИМПТОМИ НА НАСТИНКАТА
Защитните механизми на организма се активират, за да се борят с вирусната инфекция – това води до активиране на възпалителните медиатори, които причиняват  настинка.

Главоболие

Кихане

Болки или дразнене в гърлото

Хрема или запушен нос

Кашлица

Сълзене на очите

Отпадналост

Хората с грип обикновено имат по-тежки симптоми и се чувстват по-зле от тези с настинка. Те имат симптоми като висока температура, втрисане, главоболие, мускулни болки (миалгия) и силна отпадналост.