Настинка и Грип

Инфекция

Как вирусът навлиза в клетката

Вирусите на настинката инфектират клетките на лигавицата чрез прикрепване към специфичен рецептор на повърхността им... след проникване в клетката, вирусите се репликират вътре и се разпространяват, като по този начин инфектират и други клетки. Най-честият вход за инфекция са клетките на лигавицата на носа и гърлото. 
САМООГРАНИЧАВАЩА СЕ:

Повечето вирусни инфекции на горните дихателни пътища са самоограничаващи се, т.е. идват и си отиват в рамките на няколко дни.

Грипът е вирусна инфекция на горните дихателни пътища, която причинява по-тежки симптоми и може да доведе до сериозни здравословни проблеми. 
РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ И ИНКУБАЦИОНЕН ПЕРИОД

Респираторните вируси се разпространяват:

Чрез директно предаване или допир с инфектирани повърхности. При контакт със секрети на заразен човек и докосване на очите, носа или устата. Секретите може да са върху ръцете на заразеното лице или върху повърхности, които е докосвало или около които е кихало. Основният път за предаване е от носа към ръцете на заразеното лице и оттам към ръцете, носа и очите на друг човек. 

По въздушно-капков път. Чрез малки капчици секрети, съдържащи вируси, които попадат в носа или очите на друг човек, когато заразените хора кашлят, кихат или говорят.

Инкубационният период варира за различните вируси, причиняващи настинка – от 2-5 дни при риновирусите и коронавирусите, до 4-8 дни при аденовирусите. За грипните вируси инкубационният период е средно 1-4 дни. 
ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ:

Симптомите обикновено достигат пик на 2-3 ден и продължават 7-10 дни, въпреки че при определени случаи могат да продължат до три седмици.

Тежестта и видът на симптомите варират при отделните хора и различните вируси.

Вирусните инфекции на горните дихателни пътища понякога се усложняват от бактериални инфекции. Пример за такова усложение е отит на средното ухо, който се среща при 20% от децата с вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Други чести бактериални усложнения са синузитът и пневмонията. 
ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ОБЩЕСТВОТО И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО:

Въпреки че е самоограничаваща се, настинката е широко разпространена и може да бъде изтощителна. Това води до намаляване на работоспособността.

Въздействието върху обществото и здравеопазването е голямо:

7% –17% от възрастните и 33% от децата с инфекции на горните дихателни пътища посещават лекар.

През сезона на настинка и грип инфекциите на горните дихателни пътища водят до месечно увеличение на консултациите с лекар от 12,5%.

Директните медицински разходи (посещения при лекар, лекарства, лечение на вторични инфекции) са значителни, а косвените разходи (отсъствие от работа поради болест или грижи за болно дете) са още по-високи.