Съвети при настинка

Настинка и алергия

Алергия или настинка? Пролетна хрема

Ако страдате от хрема, това може да е в резултат на алергия или настинка.

Слънцето грее по-често, температурите се повишават и навсякъде растенията започват да цъфтят – пролетта идва. Ако носът ви тече, причината за това може да бъде настинка или алергична реакция към полени. Затова засегнатите с право се питат: Настинка ли имам или алергия?

Алергия или настинка: Следете за определени симптоми

За хремата може да има много причини. Сред най-често срещаните са инфекция с вирусите на настинка и алергична реакция. Особено когато носът тече през пролетта, вероятната причина е алергия към полени, известна като сенна хрема. Имунната система реагира на определени алергени. Когато при вдишване алергените достигнат до лигавицата на носа, те могат да предизвикат алергична реакция при засегнатите хора – лигавицата отича и произвежда повече секрет.

Не винаги е лесно да се разбере дали това е алергия или настинка с ринит. И в двата случая често се наблюдават течащ или запушен нос, както и сълзене на очите и кихане. Следните симптоми обаче могат да ни насочат по-скоро към алергия към полени:

 

  • Болки в мускулите – много рядко
  • Висока температура – не е типичен симптом при алергия
  • Кашлица – рядко срещан симптом
  • Болки в гърлото – не се среща често
  • Често са налице симптоми като сълзене и сърбеж в очите (алергичен конюнктивит)

Настинката обикновено причинява други характерни симптоми в допълнение към течащия нос: кашлица, болки в гърлото, главоболие, болки в мускулите и висока температура. И накрая, продължителността на симптомите също е от значение при въпроса „Настинка или алергия?“. Настинката обикновено преминава след седмица, докато алергията може да продължи няколко седмици. При колебание се консултирайте с Вашия лекар.

Различно лечение при алергия и настинка

Дали имате алергия или ринит, причинен от настинка, има значение за лечението. Всеки, за когото се подозира, че страда от алергия, първо трябва да се консултира с лекар. С помощта на изследвания той може да установи дали в действителност е налице алергия. За лечение на алергии  се предлагат антихистамини, както и продукти, които могат да облекчат симптомите на алергичната реакция. 

Ако симптомите по-скоро насочват към настинка, заразените трябва да не се натоварват и да осигурят на организма си необходимата почивка, за да се възстанови.

Лечението на  настинката обикновено е симптоматично:

Назалните деконгестанти помагат за отпушване на запушения нос.

Отхрачващите средства (експекторанти) помагат за отделяне на гъстия секрет.

Обезболяващите могат да помогнат за облекчаване на висока температура, главоболие и леки болки.

Винаги проверявайте за страничните ефекти на лекарството. 
Уведомете Вашия лекар и фармацевт за всеки лекарствен продукт и добавка, които приемате.