Съвети при настинка

Предпазване от настинка

Предпазване от настинка: съвети

Не винаги е възможно да се избегнат вирусите, причиняващи настинки. Особено във влажните и студени, есенни и зимни месеци, малко хора успяват да им се изплъзнат. На практика сме заобиколени от хора, които постоянно кашлят или подсмърчат. Но как можете да се предпазите? И все още ли е възможно да се спре настинка, която вече започва? Разберете тук кои прости съвети можете да следвате за предотвратяване на настинка и как можете да се подготвите за следващата вълна на настинки.

Прости хигиенни правила за предпазване от настинка

Вирусите, които причиняват настинка, се предават по въздушно-капков път от болни хора (например при кашляне или кихане). Поради това е препоръчително да се избягват големи събирания на хора през студения сезон.

Заразяването може да стане и чрез пряк или непряк контакт. Поради това трябва да избягвате ръкуването. Не докосвайте лицето си с пръсти. Възможно е косвено инфектиране, например чрез докосване на заразени предмети (например дръжки на вратите). Затова честото измиване на ръцете и старателното им подсушаване е най-добрият начин за предотвратяване на настинка.

Съвет: Ако трябва да се изкашляте или да кихнете,
обърнете се на другата страна и закрийте устата и носа
си с носна кърпичка или със сгъвката на лакътя.
Избегнете настинките чрез здравословно хранене

При контакт с вируси силната имунна система може да Ви защити срещу натрапниците. Още един съвет за предпазване от настинка -  старайте се да се храните разнообразно с богати на витамини плодове и зеленчуци, особено през зимните месеци.

Проучванията показват, че прием на витамин С над средния (напр. чрез витаминни добавки) не може да предотврати настинките и няма ясна полза за обикновения пациент. Повишеният прием обаче показва полза при хора под физически стрес. Витамин С също така допринася за нормалната функция на имунната система и за намаляване на умората.

За предпазване от настинка се обличайте топло

Противно на общоприетото схващане, "настинка" не възниква само при простудяване. Когато измръзнем обаче, нашата имунна система страда и вече не може да ни защити толкова добре срещу вирусите на настинката. Затова е важно винаги да се обличате топло.

Особено през зимата трябва да следвате тези съвети, за да се предпазите от настинка:

Не забравяйте шапката, шала и ръкавиците.

В допълнение, стелките за обувки или отоплителите за ръцете, които се активират с щракване, могат да осигурят бързо затопляне. Топлата вана ще помогне при мокри и студени крака.

След това подсушете добре краката си и обуйте топли чорапи.

През лятото много хора подценяват, че вечер температурите могат да спаднат значително или че времето може да се промени. Затова винаги носете тънко яке със себе си, дори и при топло време.

Поддържайте лигавиците на носа и гърлото влажни

Ниската влажност и замърсяването на въздуха могат да изсушат лигавицата на носа. През студения сезон лигавицата изсъхва по-бързо и следователно е по-малко устойчива. Основната причина за това е сухият въздух в отоплените помещения в дома и на работа. През лятото климатиците също могат да изсушат лигавицата. Това я прави по-податлива на вируси и други патогени. Но как да избегнем това и да предотвратим настинката?

Лигавицата на дихателната система е покрита с мукус - вискозен секрет, който пръв влиза в контакт с вдишаните вируси. Секретът съдържа значително количество муцини –  големи и сложни въглехидратни вериги, които привличат голямо количество вода, което прави секрета вискозен. Този секрет поддържа лигавицата хидратирана и активира мукоцилиарния клирънс –  механизмът, който очиства малките частици (прах, вируси, алергени и др.), попаднали в секрета.

Носът е в състояние да изпълни филтриращата си функция само ако носната лигавица е достатъчно влажна. ГрипВис спрей за нос образува защитно покритие върху носната лигавица. Този течен слой служи като физическа бариера срещу външни влияния. Благодарение на действието на Carragelose®, този слой се задържа по-дълго върху лигавицата на носа. Редовното овлажняване може да предпази от настинка и грипоподобни заболявания, причинени от вирусите на настинка.

Купете ГрипВис

ГрипВис спрей за нос овлажнява лигавицата на носа и по този начин служи за профилактика и в подкрепа на
лечението на всички оплаквания в резултат на суха и раздразнена носна лигавица. 

Можете да закупите ГрипВис от близката аптека.

Купете ГрипВис

Предотвратяване на усложненията при настинка

Настинката започва при инфектиране на горните дихателни пътища – т.е.  областта на носа и гърлото. В хода на заболяването може да се стигне до усложнение в резултат на бактериална инфекция на дихателните пътища.

Ранното използване на ГрипВис може да възпрепятства разпространяването на вирусите и да подпомогне естествените защитни сили на организма, тъй като Carragelose® образува защитно покритие върху лигавицата на носа, устата и гърлото и служи като механична бариера срещу външни въздействия. След като вирусите на настинката навлязат в дихателните пътища, Carragelose® обвива вирусите и предотвратява  прикрепването им към лигавицата и навлизането в клетките.

Така се ограничава размножаването и разпространението на вирусите, отговорни за инфектирането на дихателните пътища. По този начин се редуцира вирусният товар и може да се намалят симптомите на настинка при пациенти с ранни симптоми.